Daltinden (1.531 m)

Avui volem fer el Daltinden, un dels cims més alts dels Alps de Lyngen. L’hem anat aplaçant per fer-lo en les millors condicions meteorològiques, però ja no ens queden més dies i el provarem de fer avui tot i que hi ha previsions de vents forts.

Viatgem cap al sud de la illa, mentre fem rodar la furgoneta tenim uns paisatges guapíssims, no me’n cansaria mai de mirar-los per la finestra de la furgoneta i això que no hi ha massa cosa a mirar: aigua, neu, muntanyes, arbres i alguna cabana. Combinacions de blanc, blau i marró. Això és tot, res més.

Al cap d’una hora ben bona de viatge arribem al sud de la illa, a prop del poble Furuflaten. Sembla un altre país: hi ha més granges, més aigua i una mica més de verd… no hi ha l’ambient gèlid del nord. Aparquem a l’entrada d’una vall que sembla molt llarga i estreta amb uns murs de muntanyes força altes a banda i banda. El Manu ens diu que el nostre objectiu està a l’esquerra. Ens canviem i comencem a foquejar xino-xano. Ens avança una família amb esquís de fons, deuen anar a passar el dia a la natura amb pícnic inclòs.

Un dels molts paisatges que veiem mentre viatgem cap al sud de Lyngen
Un petit port al sud de Lyngen. A prop d’aquí comencem la sortida

La vall és molt bonica i tranquil·la, anem seguint un petit rierol i al fons de la vall veiem un glaciar. De cop i volta, creuem el riu i fem un gir cap al sud per pujar al Daltinden. La neu està força trepitjada i una mica glaçada, ja que avui han baixat les temperatures. De moment, no tenim vent. Seguim foquejant amunt amb uns murs impressionants al nostre voltant… sembla que ens hàgim traslladat als alps europeus.

Abans de guanyar desnivell de debò, comencem a notar el fort vent i la sensació de fred augmenta moltíssim. Em paro per abrigar-me força que no vull patir congelacions a les mans. El grup s’allunya de mi, però més endavant també es para a abrigar-se. A meitat de pujada notem que el cansament es fa present i tenim gana… portem molta estona foquejant i quasi no hem menjat. El guia ens diu que no és moment de parar, ja que fa molt vent. Es posa al davant i obre traça, hi ha molta neu nova i, tot cansant-se força, marca un ritme constant i fàcil de seguir. La pendent és forta i seguim amunt com formigues treballadores, sense perdre el ritme en cap moment. Al cap d’una estona arribem a un replà i ens quedem protegits del vent pel següent mur del Daltinden, aquí parem a descansar i a fer un mos.

El que deixem enrere de la vall
Encarant un dels forts pendents amb el vent intens i gèlid

Quan ens hem recuperat una mica amb menjar i aigua, sense perdre massa el temps, seguim amunt i encarem el segon mur. El dia empitjora molt ràpidament, el vent no s’intensifica però comença a nevar i la visibilitat cada cop és més dolenta fins arribar a un punt que no veiem res de res. Superat el mur, planegem una bona estona… si no fos perquè sé que estem a punt d’arribar al cim, pensaria que encara estem al punt de partida… seguim planejant enmig d’una boira blanca i densa, sembla que sigui l’hora del te dels britànics. Se’m fa llarg el planejament… finalment, veiem un vèrtex geodèsic que ens indica que hem arribat al cim. Visca! Estem molt contents i cansats. Ens abracem, mengem i ràpidament ens preparem per baixar.

El grup preparat per encarar el segon mur del Daltinden amb unes estupendes vistes de les muntanyes
Cim sense vistes i molt feliços!
El Manu va al davant que es coneix la ruta, al darrere hi va l’Albert i jo el segueixo. La resta del grup van al meu darrere. No tenim bona visibilitat, però sí que tenim bona neu… xalem tan com podem! Quan ja hem baixat un bon tros, tenim més bona visibilitat perquè la boira s’ha quedat a dalt, però la neu passa de pols a crosteta i ja no va tan bé de baixar. A més, ens costa una mica perquè estem força cansats.
El grup gaudint de la baixada envoltada per les majestuoses muntanyes noruegues

Finalment, arribem al fons de la vall i remem quasi tota l’estona fins arribar a la furgoneta després de 7 hores d’activitat. Estem molt cansats, però molt contents.

És una sortida llarga, d’uns 19 km i uns 1.500 m de desnivell positiu. Segur que sense vent, no ens hauríem cansat tan. Us deixo el track i el mapa de la ruta.

Deixeu un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *